Η συλλογική ωριμότητα την ώρα της μάχης

Το 2020 είναι μία χρονιά, που θα μείνει στη μνήμη όλων μας. Έκτακτες υγειονομικές συνθήκες, συστήματα υγείας και οικονομίες που καταρρέουν, απέναντι σε έναν ύπουλο και αόρατο εχθρό. Μία πρωτόγνωρη κατάσταση μέσα στην οποία θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε από εδώ και πέρα, ακόμη κι αν αρχές του 2021 φτάσουν οι πρώτες παρτίδες του νέου εμβολίου στη χώρα μας. Τώρα είναι η πιο κρίσιμη στιγμή της μάχης. Τώρα η συλλογική ωριμότητα ξεπερνά την ατομική ευθύνη, και όλοι μαζί επιβάλλεται να διατηρήσουμε τον ορθολογισμό στα λόγια, κυρίως όμως στις πράξεις.

Η κυβέρνηση, όπως συμβαίνει πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις, έχει την αποκλειστική ευθύνη τόσο για τις αστοχίες, όσο και για την τελική ορθή αντιμετώπιση αυτής της πρωτοφανούς κατάστασης. Από την άλλη, η αξιωματική αντιπολίτευση κατώτερη των περιστάσεων, πλέει μέσα σε έναν μόνιμο ανορθολογισμό επιχειρημάτων, έχοντας άγνοια ακόμη και για στοιχειώδη υγειονομικά δεδομένα. Και μέσα σε όλα αυτά, η ξεκάθαρη στήριξη του «φαινομένου Πολάκη» από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, αποδεικνύει ότι ο Αλ. Τσίπρας πορεύεται χωρίς σοβαρότητα κι αίσθημα ευθύνης. Ο αυτοεξευτελισμός μέσω των fake news, οι ντροπιαστικές αναρτήσεις στο διαδίκτυο, αλλά και οι καταγέλαστες παραστάσεις «εφόδου» στα νοσοκομεία χωρίς μάσκα, δείχνουν το πραγματικό τους πρόσωπο.

Είναι δυστυχώς θλιβερή η εικόνα του Αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης όταν, από τη μια δείχνει να αντιλαμβάνεται (;) τις δύσκολες υγειονομικές συνθήκες και καλεί τους πολίτες να αποδεχτούν τους περιορισμούς, αλλά από την άλλη προσφέρει μονίμως κάλυψη στους γνωστούς αντιδραστικούς αρνητές. Τους τρέφει τελικά το ‘’όχι σε όλα’’, ακόμη κι αν γνωρίζουν ότι με αυτή την επικίνδυνη ρητορική, κάνουν κακό στο κοινό συμφέρον και κυρίως στην εθνική προσπάθεια. Τελικά ΣΥΡΙΖΑ και ανευθυνότητα, είναι έννοιες ταυτόσημες.

Από την άλλη, μου έκανε δυσάρεστη εντύπωση, η πρόσφατη ανακοίνωση της Ένωσης δικαστών και εισαγγελέων, όπου μιλά ευθέως για αντισυνταγματικότητα ως προς την απαγόρευση των συναθροίσεων, ενόψει της επετείου του Πολυτεχνείου, αλλά ταυτόχρονα ζητά να κλείσουν τα δικαστήρια της χώρας για λόγους δημόσιας υγείας. Δεν υπάρχει τίποτα πιο επικίνδυνο από το να ερμηνεύεις το νόμο ασκώντας πολιτική και το χειρότερο συνδικαλισμό. Θα περίμενα την ίδια συνταγματική ευαισθησία, όταν ορθά η κυβέρνηση προχώρησε στην επιβεβλημένη απαγόρευση συναθροίσεων στον επιτάφιο της Μ. Παρασκευής, το Πάσχα, τον 15Αύγουστο, την 25η Μαρτίου, την 28η Οκτωβρίου. Ακόμη και την Πρωτομαγιά δείξαμε αυτοσυγκράτηση. Δεν κινδύνευε περισσότερο η δημόσια υγεία τότε.

Η σημερινή μέρα είναι επέτειος μνήμης και ολικής επαναφοράς στη δημοκρατία. Η δημοκρατία μας δικαιούται να γιορτάζει. Όσοι έκαναν πολιτικές καριέρες εκμεταλλευόμενοι τα γεγονότα εκείνων των ημερών, καλύτερα να σιωπούν. Αρκετά με τα ιδεολογικά άβατα. Αρκετά με την πολιτική εκμετάλλευση εκείνων των ημερών. Και για την επέτειο του Πολυτεχνείου συνεπώς, η δημόσια υγεία είναι πάνω από την επιθυμία κομμάτων, πολιτικών αρχηγών και πολιτών Η δημοκρατία μας δεν θα κινδυνεύσει εάν φέτος δεν συμμετάσχουμε σε μια τελετουργική διαδήλωση για το Πολυτεχνείο. Αντιθέτως, η δημοκρατία κινδυνεύει όταν η πολιτική ηγεσία της χώρας, από όποιον χώρο κι αν προέρχεται, δεν στέκεται με σοβαρότητα στο ύψος των περιστάσεων. Κινδυνεύει όταν μια μειοψηφία πολιτών, υπό συνθήκες πανδημίας, αντί να συνταχθούν με το κοινό όφελος και τη συλλογική ωριμότητα, παρασύρονται από τον παραλογισμό της αμφισβήτησης κάθε αρχής, κάθε ανάγκης, κάθε νομιμότητας. Αντίθετα, με υπομονή κι αυτοσυγκράτηση, στο τέλος θα τα καταφέρουμε!

 

https://www.liberal.gr/apopsi/i-sullogiki-orimotita-tin-ora-tis-machis/336588


Εκτύπωση   Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο