Ο νέος εκλογικός νόμος φέρνει την άνοιξη στην τοπική αυτοδιοίκηση, άρθρο του Δημήτρη Κούβελα

Ο Τζων Κέννεντυ είχε πει ότι: «Η πολιτική δεν είναι η τέχνη του εφικτού, αλλά της ισορροπίας ανάμεσα στο δυσάρεστο και το καταστροφικό». Παραφράζοντας τον Αμερικανό Πρόεδρο, θα έλεγα ότι η πολιτική είναι η τέχνη του να μπορείς να πετύχεις αποτελέσματα που θα ικανοποιούν τους περισσότερους. Θυμάμαι Υπουργούς και Βουλευτές της τότε κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, να επιχαίρουν κατά την ψήφιση του καταστροφικού νόμου της απλής αναλογικής για την αυτοδιοίκηση, επιμένοντας ότι «…δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα, θα έχουμε ευρύτατες συναινέσεις, δεν είναι κομματικά τα προβλήματα των δήμων, οι περισσότερες αποφάσεις θα ψηφίζονται με ομοφωνία…»

και άλλα τέτοια βαρυσήμαντα. Οι ίδιοι που έπαιξαν τη χώρα στα ζάρια το 2015, ήξεραν καλά τι έκαναν και στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Το πρόβλημα φάνηκε αμέσως μετά τις δημοτικές εκλογές του 2019. Για παράδειγμα, στον Δήμο Θεσσαλονίκης είχαμε 19 υποψήφιους δημάρχους εκ των οποίων οι 16 εξελέγησαν δημοτικοί σύμβουλοι, ενώ οι 9 από αυτούς το πέτυχαν με εκλογικά ποσοστά λιγότερο και από 2,5%. Το απόλυτο πολιτικό αλαλούμ και κίνδυνος πλήρους ακυβερνησίας στον δεύτερο δήμο της χώρας, όπως και στους περισσότερους δήμους, οι δήμαρχοι που εξελέγησαν δεν διέθεταν την πλειοψηφία στα δημοτικά συμβούλια. Αμέσως, δόθηκε η ώθηση για πολιτικά αλισβερίσια, εκβιασμούς και σίγουρα να μπει πολύ νερό στο πρόγραμμα για το οποίο ψήφισαν τον δήμαρχο οι πολίτες. Ευτυχώς, η Κυβέρνηση Μητσοτάκη έδωσε έγκαιρα λύσεις μεταβιβάζοντας αρμοδιότητες στην Οικονομική Επιτροπή και δημιούργησε το πλαίσιο για θεσμικές συμμαχίες μεταξύ δημοτικών συμβούλων από διαφορετικές παρατάξεις. Χαλάσαμε, λοιπόν, τα σχέδια των «συντρόφων» του ΣΥΡΙΖΑ, που ήθελαν να έχουν περισσότερο λόγο στις τοπικές κοινωνίες από την πραγματική πολιτική δύναμη που διαθέτουν.

Για την Ν.Δ. η αυτοδιοίκηση είναι θεμελιώδης πυλώνας κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης. Η αποκέντρωση των εξουσιών, η συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών στις αποφάσεις για τα σοβαρά θέματα που τους απασχολούν, η ορθή και διαφανής κατανομή των πόρων, η ύπαρξη

ενδιάμεσων βαθμίδων μεταξύ της κοινωνίας και της κεντρικής εξουσίας, για την πιο άμεση άσκηση κοινωνικής πολιτικής και την προστασία του περιβάλλοντος, είναι ζωτικά στοιχεία ενός σύγχρονου δημοκρατικού πολιτεύματος.

Μία από τις πλέον σημαντικές προεκλογικές δεσμεύσεις μας, λοιπόν, γίνεται πράξη. Καθιερώνουμε ένα νέο σύστημα αυτοδιοικητικών εκλογών που θα εξασφαλίζει τις σταθερές πλειοψηφίες και συγχρόνως θα δίνει τη δυνατότητα στις μειοψηφίες να εκφρασθούν εποικοδομητικά. Ένα σύστημα αυτοδιοικητικών εκλογών που θα διασφαλίζει την κυβερνησιμότητα των Δήμων, με αύξηση της θητείας των αιρετών διοικήσεων στα 5 έτη, παρέχοντας έτσι τον απαραίτητο πολιτικό χρόνο για να υλοποιηθούν οι προγραμματικές θέσεις που εγκρίθηκαν από τους πολίτες. Παράλληλα, θα εξασφαλίζει την απαραίτητη εκπροσώπηση στο δημοτικό συμβούλιο των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων, που έχουν αποδοχή από τις τοπικές κοινωνίες με όριο εισόδου στο δημοτικό συμβούλιο το 3% και με την απαραίτητη ενδυνάμωση του ρόλου των αιρετών. Και όλα αυτά σε έναν χρόνο πολιτικά ουδέτερο, αφού οι επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές θα γίνουν σε περίπου 2,5 χρόνια από τώρα. Άλλωστε για εμάς διαχρονικά, το ζητούμενο ήταν και είναι το καλό των επόμενων γενεών και όχι το αποτέλεσμα των επόμενων εκλογών.

* O Δημήτρης Κούβελας είναι Βουλευτής Α΄Θεσσαλονίκης με τη Νέα Δημοκρατία


Εκτύπωση   Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο