Συμπεριφορές τύπου Ζάεφ θέτουν εμπόδια στην ευρωπαϊκή προοπτική των Σκοπίων

Η Συμφωνία των Πρεσπών, όπως φώναζε η πλειοψηφία των Ελλήνων πριν ολοκληρωθεί, αποδείχθηκε ότι ήταν ένα μεγάλο εθνικό λάθος, που φέρει τις υπογραφές Τσίπρα-Κοτζιά. Η ΝΔ από την πρώτη στιγμή επεσήμανε ότι άπαξ και μπουν οι υπογραφές στο κείμενο, οι όροι δεν αλλάζουν και η Ελλάδα δεσμεύεται. Είναι φανερό από το κείμενο της συμφωνίας, ότι δώσαμε τα πάντα και δεν πήραμε τίποτα.  

Τα Σκόπια, μέχρι στιγμής, πρωτίστως παραβιάζουν την συμφωνία ως προς την erga omnes χρήση του συμφωνημένου ονόματος τους, δηλαδή τη χρήση της ίδιας ονομασίας στο εσωτερικό τους και στο εξωτερικό, σε κάθε περίπτωση. Είναι πολύ πρόσφατη η πρόκληση του πρωθυπουργού Ζάεφ, που αναφέρθηκε στην εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της χώρας του που συμμετέχει στο Euro, παραλείποντας τον γεωγραφικό προσδιορισμό που προβλέπει η συμφωνία. Η δικαιολογία του περί άτυχους στιγμής λόγω αυθόρμητου νεανικού ενθουσιασμού, δεν πείθει κανέναν. Άλλωστε, έχουν προηγηθεί κι άλλες αντίστοιχες προκλητικές κινήσεις, σε επίπεδο εμπορικών σημάτων, ονομασίας προϊόντων, ακόμη και παράνομης χρήσης του ονόματος Μακεδονία στη φανέλα των εθνικών τους ομάδων. Είναι φανερό ότι, τα Σκόπια συντηρούν «σύννεφα» σύγχυσης, που κρύβουν αλυτρωτικές διαθέσεις. Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης έναντι των γειτόνων είναι ξεκάθαρη. Δεν ανεχόμαστε παραβιάσεις της συμφωνίας σε βάρος των ελληνικών συμφερόντων! Επιπλέον, διαμηνύουμε ότι τέτοιες συμπεριφορές εκ μέρους των γειτόνων, θέτουν εμπόδια στην ευρωπαϊκή προοπτική τους!  

Σας θυμίζω ότι, πέραν του ονόματος, οι βασικότερες αντιδράσεις της ΝΔ προ της έγκρισης της συμφωνίας, ήταν η μη χρήση του όρου «μακεδονικός» στην γλώσσα και την ταυτότητα. Τώρα το βρίσκουμε μπροστά μας. Είμαστε υποχρεωμένοι να ελέγχουμε αυστηρά ότι οι γείτονες δεν παραβιάζουν τους όρους της συμφωνίας την οποία η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επέβαλε στην Ελλάδα. Τα επιμέρους πρωτόκολλα δεν μειώνουν την δεσμευτικότητα της κυρίας Συμφωνίας των Πρεσπών. Η καλόπιστη εφαρμογή της συμφωνίας από τα Σκόπια είναι βασική προϋπόθεση της ενταξιακής πορείας της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αυτό θα τους το επισημάνουμε με κάθε ευκαιρία.  


Εκτύπωση   Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο